3 Ekim 2011 Pazartesi

Altın Portakal’da Özel Gösterimler...

48. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde, ulusal ve uluslararası alandan seçilmiş altı filmin özel gösterimi yapılacak.

Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Antalya Kültür Sanat Vakfı (AKSAV) tarafından 8-14 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek olan 48. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali programı kapsamında yer alan “Özel Gösterimler”in ardından, film ekiplerinin katılımıyla gala ve söyleşiler gerçekleşecek.

Lazar Ristovski Altın Portakal’da...

Ünlü Sırp yönetmen Lazar Ristovski özel gösterim kapsamına alınan “Ak Aslanlar - Whıte Lıons” filmi için Antalya’ya gelecek. Emir Kusturica’nın ödüllü filmi “Underground”dan tanıdığımız Lazar Ristovski, filmin gösteriminin ardından izleyicilerle sohbet edecek. Ristovski, Akdeniz Üniversitesi öğrencileriyle atölye çalışması da gerçekleştirecek.

“Özel Gösterimler” programı kapsamında gösterimi yapılacak yabancı filmler arasında “Ak Aslanlar”la birlikte:

Michel Hazanavicius’un yönettiği, başrolünde bu yılın Cannes Film Festivali’nde “En İyi Erkek Oyuncu” seçilen Jean Dujardin’in yer aldığı “Artist – Artist”;

Cary Joji Fukunaga’nın yönettiği 2011 İngiltere yapımı “Jane Eyre – Jane Eyre” adlı filmler de yer almakta.

Orhan Kemal’in aynı adlı romanından uyarlanan, yönetmenliğini Murat Saraçoğlu’nun yaptığı; başrollerinde Yavuz Bingöl, Hülya Avşar ve Kerem Alışık’ın yer aldığı “72. Koğuş”; yönetmenliğini Caner Erzincan’ın yaptığı “Mar” ve yönetmenliğini Cemal Yıldırım’ın yaptığı “Anahtar” filmleriyse, “Özel Gösterimler” bölümünün Türk yapımları.

“Özel Gösterim” filmleri, 9 Ekim’den itibaren Özdilek AVM’de sinemaseverlerle buluşacak. Film gösterimlerinin ardından film ekibinin katılımıyla söyleşiler gerçekleştirilecek.

Özel Gösterim Filmleri


72. KOĞUŞ 2010, Türkiye, 104’
Yönetmen: Murat Saraçoğlu
Senaryo: Ayfer Tunç (Bu Filmin Senaryosu Orhan Kemal’in 72. Koğuş Adlı Romanından Uyarlanmıştır.)
Görüntü Yönetmeni: Demian Barba
Kurgu: Mustafa Preşeva
Müzik: Yavuz Bingöl, Fırat Yükselir.
Sanat Yönetmeni: Mustafa Ziya Ülkenciler
Yapımcı: Yavuz Bingöl, Kerem Alışık.
Yapım: Sasin Film
Oyuncular: Yavuz Bingöl, Hülya Avşar, Songül Öden, Kerem Alışık, Ahmet Mekin, Volga Sorgu, Ayça Damgacı, Fuat Onan, Yıldırım Gücük, Ömer Duran, Devrim Saltoğlu, Civan Canova, Nursel Köse, Osman Albayrak, Deniz Oral, Gülsüm Kamu, Hüseyin İlker.

Özet:
Orhan Kemal'in başyapıtı “72. Koğuş” insan onurunun düşebileceği en dipsiz kuyunun öyküsüdür... 1940'lı yıllar, II. Dünya Savaşı'nın etkisindeki Türkiye'nin kıtlık yılları. Cezaevinin 72 no’lu koğuşunda çeşitli suçlardan yatan Adembabalar... İnsan insanın kurdudur dercesine, acıları, insanlığa özlemi, hayata dair düşleri, onuru, aşkları ve kavgaları içerisinde dipsiz bir çukurun içini görüyoruz. En yakınını üç kuruşa satabilecek kadar alçalmışların ve üç kuruşunu sonuna kadar paylaşabilenlerin dünyasıdır bu çukur. 72. Koğuş bir insanlık dramıdır ve kaybettiğimiz değerleri bir tokat gibi yüzümüze vurur.


YILAN – MAR 2011Türkiye,100’
Yönetmen: Caner Erzincan
Senaryo: Caner Erzincan
Görüntü Yönetmeni: Candan Murat Özcan
Kurgu: Erkan Tekemen
Müzik: İlbeği Can Erzincan
Sanat Yönetmeni: Meral Aktan, Dicle Keskin, Erhan Alabaş.
Yapımcı: Caner Erzincan, Mehmet Ali Arslan.
Oyuncular: Volga Sorgu, Yılmaz Şerif, Raşit Saraç, Begüm Kütük, Mahmut Gökgöz, Güray Kip, Yıldırım Şimşek.

ÖZET:
"Sınır" da bir aile… Üç erkek… Güven; salyangoz toplayıcısı, gözü abisinin yürüdüğü yollarda, o da bir yılan avcısı olabilecek mi? Yılmaz; yılan avcısı, babasının ayak izlerini takip ediyor, o da bir kaçakçı olabilecek mi? Hacı Halil; Onun için yürünecek yol kalmamıştır artık. O yollarda bir bacağını kaybetmiştir. Gözü son bir yolda, son bir yolculukta, bu yolu geçebilecek mi? Senaryo; taşrada yaşayan bu üç erkeğin; (çocuk- ergen- yaşlı) fotoğrafını çekmeye çalışıyor.Üçü de yalnızdır ve bu ıssızlığı kapatacak bir sevgi-kadın arayışı içindedir.. Üçü de bu eksikliği tamamlamak için çırpınıp durur. Ama buralarda hırçın olan yalnız doğa değildir... Küçük bir yerde, küçük düşler görmeye çalışan bu insanlar için de hayat her an hırçınlaşabilir.


ANAHTAR, 2011, Türkiye - K.K.T.C. 105’
Yönetmen: Cemal Yıldırım
Senaryo: Ferhat Atik (Bu Filmin Senaryosu Ferhat Atik’in Sonbahar (2006-Roman) İsimli Romanından Uyarlanmıştır.)
Görüntü Yönetmeni: Fuat Sözen
Kurgu: Cemal Yıldırım
Müzik: Aysun Kahraman
Yapımcı: Ferhat Atik, Gökmen Yıldırım, Mesut Yalvaç.
Yapım Preguel Production, Blue Platform Production.
Oyuncular: Hatice Tezcan, Cihan Tarıman, Hüseyin Ağlamaz, Barış Refikoğlu, Barış Burcu, Fevzi Tanpınar, Rıza Şen.

ÖZET:
Anahtar filmi konusuyla, yetmişli yılların ikinci yarısında Kıbrıs’ın kuzeyinde yaşanan gerçek bir öyküyü bugünde kurgulamaktadır. Film 2010 yılının Ocak ayında İngiltere’nin başkenti Londra’da, şehrin derinliklerine gizlenmiş sessiz bir sokakta başlar. Başrol karakterlerinden biri olan Selim, arkadaşı Necati’nin Kıbrıs’tan getirdiği bir haberle Kıbrıs’a döner. Gerek dönüşü esnasında gerekse döndükten sonra Selim sık sık geçmişi hatırlamaktadır. Bir yıl önce sevgilisi Ümran ile birlikte karıştıkları bir cinayet olayı Selim’in her an aklındadır. Buna rağmen bir an evvel sevgilisine kavuşmak ister. Selim elindeki anahtar ile sevgilisinin evine girer. Ümran evde yoktur. Selim Ümran’ı beklemektedir. Ancak Ümran yalnız gelmez. Ümran’ın yalnız gelmemesi ile Selim kendini bambaşka olayların içinde bulacaktır. Selim, kötü bir çocukluk geçirmiş, çocukluğunda da bir cinayete tanık olmuş bir delikanlıdır. Ümran ise Selim’i kendisine âşık eden, çekici, güzel ve zeki bir kadındır. Selim uzun süre yanında çalıştığı ve baba gibi gördüğü Yavuz isminde bir kitapçı ile onun kadim dostu olan anahtarcı Münir’le zaman geçiren ve onlardan aldığı öğütlerle yaşayan bir kişidir. Ümran ile tanışmasının ardından başına olmadık şeyler gelir ve bir cinayete karışır. Hayatı bu cinayetle değişecek ve filmin akışında izleyiciyi defalarca şaşırtan süreçler yaşanacaktır. Filmin izleyiciyi ardı ardına heyecanlandıran sahneleri yanında, son ana kadar defalarca şaşırtan bir finali bulunmaktadır.

AK ASLANLAR / WHITE LIONS, 2011 Sırbistan 35mm / 93’
Yönetmen: Lazar Ristovski
Oyuncular: Lazar Ristovski, Gordon Kicic, Hristina Popovic, Vuk Kostic, Zorica Jovanovic, Luka Jovanovic, Mirjana Banjac, Nikola Simic, Aleksandar Filimonovic

Dile, 6 yıldır çalıştığı fabrikadan parasını alamamaktadır. Oğlu Gruja işsizdir, sevgilisi eski bir opera şarkıcısı olan Bela ile film çekerek ve evlerde arya söyleyerek geçimini sağlamaktadır. Bir gün Dile, Gruja ve Bela zengin çocuklardan altın ve elmas çalmaya karar verirler...



ARTİST / THE ARTIST, 2010 Fransa, 35mm / 100’
Yönetmen: Michel Hazanavicius
Oyuncular: Jean Dujardin, Bérénice Bejo, John Goodman,James Cromwell, Penelope Ann Miller, Missi Pyle
Hollywood, sene 1927… Erişilmez karizmasıyla George Valentin hem izleyicilerin hem yapımcıların göz bebeği. Ancak sinemada ses kullanılmaya başlanınca bir gecede gözden düşüyor. Yanında bitiveren gencecik oyuncu adayı Peppy Miller'ın gözüyse yükseklerdedir… 2011 Cannes Film Festivali’nde George Valentin rolündeki etkileyici performansı Jean Dujardin’e En İyi Erkek Oyuncu ödülünü getirdi.

JANE EYRE / JANE EYRE, 2011 ingiltere, 35mm / 115’
Yönetmen: Cary Joji Fukunaga
Oyuncular: Mia Wasikowska, Michael Fassbender, Judi Dench, Jamie Bell
On yaşında öksüz kalan, babasını da öldü bilen Jane Eyre, kendisine köle gibi davranan halası tarafından yoksul kızların gittiği katı disiplinli bir yatılı okula gönderilir. On yıl kadar kaldığı bu okula sonunda öğretmen olur. Bir süre sonra da Edward Rochester’ın malikânesinde mürebbiyelik yapmaya başlar. Jane, giderek hayal bile edemeyeceği zorluklar ve acılar yaşayacak, beş parasız ve evsiz barksız kalacak, erkeklerin egemenliğindeki bir dünyada bir kadının tek başına ayakta kalabileceğini kanıtlamak için savaşacaktır...

Anibal Güleroğlu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder