29 Mart 2010 Pazartesi

Amerikan komedisine dönüşen ‘Türk Malı’…


Show TV, ‘Türk Malı’nın başlayacağını duyurduğunda, ‘Ezel’in karşısına güçlü bir yapımla çıkacağını düşünmüştüm. Binnur Kaya ve Şafak Sezer’in varlığı da düşüncemi destekler nitelikteydi. Ancak ilk bölümde yaşadığım hayal kırıklığı ikincisinde perçinlendi. İlkini, ‘giriş’ olarak gördüğüm için fazla üstünde durmamıştım. Ama bu haftakini görünce, birkaç söz söylemek farz oldu. Yapımın en büyük hatası, senaryoyu Binnur Kaya üzerinden yürütmeye çalışması! Dizi boyunca sürekli bağırarak konuşması rahatsız ediyor. Şafak Sezer’in espri yeteneğinden hiç yararlanılmamış. Nadiren konuşma fırsatı yakalayan Şafak Sezer’in ağzından çıkanlar, birbirinin tekrarı cümleler. Arada, Recep İvedik taklit edilmiş ki bu da hiç hoş durmuyor! İkide bir çocukların kafasına vurmasını komedi unsuru görmek de hata! Kahkaha efektleri bile bu zayıf esprileri etkili kılmıyor. Dizide ‘pizza kültürü’ bol bol veriliyor. Yani ortada ‘incir çekirdeğini dolduracak kadar’ bir konu olmadığı için pizzaydı, espresso makinesiydi alınıp dakikalarca işlenmiş. Amaç hicvetmek olsa da aynı şeylerin bıktırıcı diyaloglarla verilmesi, dizinin kalitesini düşürüyor!
Show TV’nin reyting için aynı gece, aynı diziyi arka arkaya oynatmasıysa bir başka hata! Kimse dört saat boyunca, nefessiz konuşmaya tahammül edemez. Dizideki diyaloglar bir yana evin düzeni de Amerikanvari. Hele gardıroptan bahçeye açılan geçit, tamamen yabancı işi! ‘Türk Malı’nın selameti için, yapımcıların senaryoya özen gösterip daha az Amerikan olmalarında fayda var!
Takıldığım bir nokta da Binnur Kaya’nın, rollerinde hep aynı şiveyi kullanması. Avrupa Yakası’nda, Vavien’de şimdi de Türk Malı’nda konuşma şekli hep aynı. Bu, sadece Binnur Kaya’ya has bir şey değil tabii! Kolaycılık ya da izleyici ilgisini kaybetme korkusuyla mıdır bilinmez, bir tipe takılıp kalıyorlar. Aynı ses tonu, aynı yüz ifadesi, aynı tavırlar… İzleyiciyi bir süre sonra bıktıracak bu ayrıntıya da dikkat etmek gerek.
Anibal Güleroğlu-Yeniçağ

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder