10 Nisan 2010 Cumartesi

Tarihin fıkralaştırılmış hali…


Tarihin fıkralaştırılmış hali…
Amerika’daki ‘HBO’ kanalında yayınlanan ve Türkleri karalayan, ‘The Pacific’ tepkiye neden olmuştu. Basına tanıtılan dizi, CNBC-e’de özel bölümle ekrana geldi. Diziyle ilgili açıklama yapan CNBC-e, amaçlarının Türk izleyicisini en iyi yapıtlarla buluşturmak olduğunu vurguladı. Kanal duyurusunda, Pasifik bölgesini ve 1940’ları anlatan senaryoda İzmir’den ve 1922’den bahseden bölümün kasıtlı olarak yazıldığı belirtildi. Dizinin kaynağı yazar Robert Leckie’nin anılarında, böyle bir konuşma bulunmadığına dikkat çekilerek, konu bütünlüğünü etkilemediği için, bu sahnenin çıkartılacağı açıklandı! Peki ya etkileseydi?
Türkiye’de sansür yapıp kamuoyu avutulurken dünya izlemiş, ne gam! CNBC-e’nin ‘devekuşu’ tedbiri bir yana, Emre Aköz’den de ‘İzmir Yangını’yla ilgili tarihi bir açıklama geldi! Falih Rıfkı Atay’ı ‘Su katılmamış Kemalist’ gören Aköz, 1958 basımı ‘Çankaya’ kitabına değiniyor. ‘Çankaya’nın sansürlendiğini belirten Aköz, kitaba dayanarak, İzmir’i ‘Sakallı’ Nureddin Paşa’nın yaktığını söylüyor! ‘İzmir yangınını kimin söndürmediğini yüzde 100 biliyoruz’ diyen Aköz, yangını kimin çıkardığınınsa yüzde 90 bilindiğini, aradaki yüzde 10’luk ‘cücük’ten hareket eden sansürcülerle uğraşmak zorunda kalındığını söylüyor. Ve soruyor: ‘Bütün bunlar olurken Büyük Kurtarıcı neredeydi’? Cevabı; Atatürk’ü, elinde kadehiyle, Latife Hanım’ın evinden İzmir’i seyrederken gösteren, ‘Veda’ filmi vermiş zaten! Soru-cevap, tencere-kapak!
‘Tarihin Arka Odası’nda uyuyanları bırakıp ‘Tarihi ön odada fıkralaştıranlar’a bakma zamanı! Böyle giderse, lobicilere söz kalmayacak. ‘The Pacific’in Yunan asıllı senaristi de, ‘Az bile yazmışım’ diyerek ders almaya gelecek! Fıkra gibi tarihe, bir fıkra da benden:
Ali, babasına nasıl dünyaya geldiğini sorar. O da ‘Uyurken yatağın yanına şeker bıraktık. Sabah baktık, sen gelmişsin’ der. Ali de yatağın kenarına şeker döküp uyur. Sabah, şekere gelen böcekleri gören Ali’nin tepkisi: Şimdi sizi ezmek vardı ama baba yüreği işte!..
ANİBAL GÜLEROĞLU

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder