13 Ağustos 2010 Cuma

Belgesel izlemek de güzeldir!



Sürekli dizi ve film izlemekle körelen kültür birikimimizi geliştirmek için biraz da belgesellere değinmek ihtiyacını hissettim. Bu hafta birbirinden güzel iki belgesel var!
İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti kapsamında yönetmen Erden Kıral tarafından TV için hazırlanan ‘Haliç-Altın Boynuz’ belgeseli, kardeşçe bir arada yaşama duygusu üzerine kurulu! Bölgenin çok kültürlü tarihi üzerine kurgulanan belgeselde, İstanbul’un geçmişe dönük yüzüyle bugününün karışımını, şiirsel bir anlatımla izlemek mümkün. Büyülü bir gerçekliği yansıtan ‘Haliç’te, günbatımında bölgenin üstünü örten sis ve güneşin ateş topu görüntüsü doyumsuz bir güzelliği yansıtmakta! Modern mimari arasındaki asırlık yapıların, denize açılan dar sokaklarda oynayan çocukların resmedildiği belgeselde Fener’de, 1454’te İstanbul’un fethinden bir yıl sonra kurulan en eski eğitim kurumu ve yapı malzemesinden dolayı en ilginç ibadet yeri olan Bulgar Kilisesi de unutulmamış. ‘Haliç’in can damarı Eyüp ise mistik bir çekimle, ibadete davet etmekte!
Bir diğer belgesel de, ‘Arabia’! 3 Boyutlu olarak çekilen yapım, seyredeni Mekke ve Medine’deki kutsal mekânların ruhani dünyasına çekerken, Arap tarihine de ışık tutup bilgilendirmekte. Arabistan’ın en önemli eski uygarlıklarından olan Nebatilerin yaşattığı altın çağdan başlayıp günümüze kadar gelen belgeselde, izleyiciye Sahra Çölü’ndeki tarihi kalıntılardan Kızıldeniz’e uzanan eşsiz bir yolculuk yaşatılmakta! Birbirinden güzel müziklerle hazırlanan yapımda Nebati tarihi, Medain-i Salih şehrindeki kazı görüntüleri eşliğinde anlatılmakta. ‘Tütsü’nün Arap tarihindeki önemine değinen belgesel, Avrupa tapınaklarına yollanan ‘tütsü’ sayesinde yaşanan altın çağın nasıl son bulduğu hakkında da bilgi vermekte! Hz. Muhammed’in bilimi ve öğrenmeyi teşviki sayesinde, Avrupa’dan çok önce gerçekleştirilen buluşlara da değinen yapım ‘petrol’le başlayan ikinci altın çağdaki modernizasyonu da nakletmekte. Hoşgörü ve gelişimi anlatan bu belgeseller izlenmeye değer!
Anibal Güleroğlu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder