21 Ağustos 2010 Cumartesi

‘Umut Yolcuları’nın ayar çeken yolculuğu…


Terörle Mücadele Şubesi’nde idealist bir emniyet amiri, Zahide! Kocasına bile rüşvet alırken suçüstü yapan 657’ye tabi devlet memuru Zahide ve ekibiyle, oğlunun çantasına bomba koyan terörist Seyfo’nun izindeyken tanışıyor Star TV izleyicisi. Tren yolu kenarından başlayan takip, müthiş bir sıçrayışla Bağcılar’da bir okula uzanıyor! ‘Teröristin bu kadar aptalı da varmış’ dedirten Seyfo da, komiser Nasuh’a kendini öldürtüyor. Bu sahnede Seyfo kahraman gibi! Savcının takipsizlik verdiği olayda, Nasuh’un kendisini soruşturan müfettişe kızması da dikkat çekici. ‘Mesele inanıp inanmamakta değil’ diyerek polisi zan altında bırakan amirin, öldürülen terörist için Ankara’nın ayaklandığını, yarın öbür gün bir caddeye teröristin adının bile verilebileceğini söylemesi oldukça manidar!
‘Hem nalına, hem mıhına’ yürütülen ‘Umut Yolcuları’nda, Çocuk Şube Müdürlüğü’nün yansıtılma biçimi de çok rahatsız edici. Spor kanallarının açık olmasını isteyen at yarışçı polisler, bir yandan bahis oynarken bir yandan da çocuklara ruhsal ve fiziksel tacizde bulunuyor. Çocuklar ifade verirken yanlarında bulunması gereken psikolog, ‘üç kuruş aldığı’ gerekçesiyle işini savsaklayıp ifadeleri ayaküstü, toptan imzalıyor. Çocukları bilumum hayvanla özdeşleştiren polisler, ‘Acıktım’ diyene ‘Ağzını, burnunu kırarım. Sesini çıkartma, gebertirim’ karşılığını veriyor.
Komiserin, kendisini uyaran komisere ‘Arıza bunlar, alayı arıza’ dediği dizide, teröristin kimsesiz oğluna ‘Ana-baba vatan haini. Gel de bu veletten hayır bekle’ yorumunda bulunulmasına karşılık ‘Dokuz yaşındaki çocuğa devletin bağımsızlığını mı, vatanın bölünmez bütünlüğünü mü anlatacaksınız’ söylemi, ‘Umut Yolcuları’ndaki yolculuğun yönü hakkında düşündürüyor.
Çocuk Şube’de işlerin ters gittiğini, burayı temizlemek için dişli birinin gerektiğini vurgulamak için bile olsa, önemli bir birimin bu tarzda ele alınması hem çok çirkin hem de güven zedeleyici! Bu tür sahnelerle birilerinin ekmeğine yağ sürmemek gerek!
Anibal Güleroğlu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder