21 Ağustos 2010 Cumartesi

Çocuklaşan ‘Büyüklerimiz’e…



Yaz aylarında düşen dizi temposu, ekran başındakilerin sinema keyfini tatmalarına bir vesile oldu. Tekrarları ve uzun özetleriyle kaçırılması imkânsız hale gelen dizilerden bunalan büyük ve küçüklere yönelik filmler dikkat çekiciydi! Kanal Türk’teki ‘Duma’da, bir çocuğun büyüttüğü çitayı ait olduğu doğaya kavuşturma macerası vardı. Bu vahşi dostluk hikâyesinde, Duma adlı çita gerçek evine kavuşurken çocuk da baba ocağındaki sevginin değerini kavradı. FOX TV’de de yayınlanan bu duygusal öykü, çocuklar kadar büyüklere de ‘dostluğun anlamını’ öğretmeye yönelik bir örnekti!
Aynı saatlerde Samanyolu TV’de ‘Çılgın Çocuklar’, yeni macerayla karşımızdaydı. Diğerinin aksine ‘ailenin fedakârlık olduğunu’ eğlenceli bir üslupla anlatan yapım, Kayıp Düşler Adası’nda geçiyor. Verilen görevi, dürüstlükten şaşmadan yerine getirmeye çalışan küçük Cortezler, aynı zamanda şahsi menfaatlerini ülkesinden üstün tutanlara da gereken dersi veriyor. Başarılarının sırrı ‘aile birliği’nde gizli!
Eğlendirirken olumlu mesajlar veren bu tür filmlerin, uyuşturucu ve silahtan başka konusu olmayanlara üstünlüğü tartışılmaz. Televizyondaki bu güzel örneklere karşı sinemada da, yine çocuk ve büyüklere aynı anda hitap eden bir ‘dayanışma filmi’ gösterime girdi! ‘Kediler ve Köpekler’ adlı yapım, bu ezeli ve ebedi düşmanların ortak tehlike karşısında işbirliğine girişmelerinin öyküsü!
Bu güzel dostluk örneklerine karşı, yöneticilerin boy-soy tartışması haberlerdeydi! Her türlü sorununun ortada durduğu bir ortamda bunları izlemek üzücü. Ülkenin içinde bulunduğu riskli süreci görmezden gelenler ‘çocukça’ atışmakta. Belli ki, hırs her türlü değeri unutturmuş! Belki, dostluk ve işbirliği kavramlarını işleyen böyle filmler gergin ‘Büyükler’e izletilse, onlar da ortak noktada buluşur. Böylece millet mutlu sonu yaşarken, bu didişmeden nemalananlar da hüsrana uğrar. Sıcakların ve referandumun gerdiği bu ortamda, denemeye değmez mi? Ne de olsa, ‘Büyükler’ de çocuktur ve biz, bölünmez bir aileyiz!
Anibal Güleroğlu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder