25 Şubat 2011 Cuma

Bir evlilik sonrası masalı: YA SONRA…


‘Şarkıcı, oyuncu ve nihayet yönetmen’ anonsuyla ‘Ya Sonra’ filminin tanıtımının yapıldığı ‘Canlı Haber’de Özcan Denizi konuk etmişti Can Dündar, isyancıları ‘Haplanmış fareler’ olarak gören Kaddafi’nin ve hararetli olayların ardından…
‘Bu kadar yoğun gündemin içinde nihayet soluk alabileceğimiz bir haber verelim’ diyen Dündar, ilk tepkilerin olumlu yönde olduğunu belirterek Deniz’e yönetmenlik kararının ardındaki sebebi sormuş; Türkiye’deki karakterlerin kısıtlı ve ezbere oturtulmuş görüntüsünden duyduğu sıkıntıyı dile getiren Deniz de, kafasındaki çok daha renkli karakterleri uygulamaya koymak için yönetmenliğe soyunduğunu belirtmişti! Dündar’ın ‘afiş’ krizine değinmesi üzerine filmin yapımcısının da, yönetmeninin de kendisi olduğunu açıklayan Deniz, sadece konu için ilham aldığını hatırlatmıştı. Senaryoda her kesimden insana yer verdiğini söyleyen Deniz, ‘Anlayana mesajın kralı var’ diyerek eleştirileri cevaplamıştı! ‘Popüler sinema olarak yurt dışında kasarız’ açıklamasıysa, kısıtlı zamanda hızlı röportaj gerçekleştiren Deniz’in Türk sineması hakkındaki haklı görüşüydü!
Bir aşk masalının evlilikle ‘Son’a erdiği yerden başlayıp ‘Ya Sonra’ diyerek devam eden film, gerek müziği gerekse akıcı konusuyla yabancı romantik komedilerden farksız! Sondan başa dönerken, kadının aile içindeki konumuna ve erkeğin karısını kendi egemenliğiyle ezmesine değinen ‘Ya Sonra’, kadının benlik kazanmasına izin vermeyen ataerkil düzene karşı bir ders niteliğinde… Sahipsiz hayvanlara da dikkat çeken filmde en önemli ayrıntı, tüm oyuncuların dizilerdeki karakterlerinden sıyrılmayı başarabilmiş olması! Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’ndeki galası TRT Türk’teki ‘Bu Ülke’ programından canlı yayınlanan ‘Ya Sonra’, evlilikte boş vermişliğe düşen erkeklere kadının kimliğini hatırlatan niteliğiyle, hoş olmanın yanı sıra boş olmadığını da ispatlayan bir çalışma… Evlilik öncesi masal okuyanları, unutkanlık uykusundan uyandırmak için böylesi bir evlilik sonrası masalı iyi gider!
Anibal Güleroğlu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder