30 Haziran 2010 Çarşamba

‘Ölüm Zili’, korku amaçlı eleştiri filmi!



Son yıllarda hızlı bir tırmanışa geçen Güney Kore film sektörü, adeta Uzakdoğu sinemasının kalbi haline gelmeye başladı! Dünyada kendine yer edinme yolundaki Güney Kore, bu amaçla arka arkaya filmler üreterek kalitesini yükseltmeye çalışmakta. Ancak ortaya konulan yapımların konuları iyi olsa da, gerek senaryonun işlenişi, gerekse oyunculuk ve sinematografi açısından daha çok uğraşılması gerektiği de bir gerçek. Doğrudan duyguları hedef alan anlatımıyla ve bize benzer kültürüyle dikkat çeken Güney Kore sinemasının ağırlık verdiği temaysa korku!
Yönetmenliğini, senaryoya da katkısı olan, Yoon Hong-Seung’un yaptığı ÖLÜM ZİLİ, korku-gerilim türünün okulda geçen bir örneği! Puchoen International Fantastic Film Festival(PiFan)’da resmi yarışma filmi olarak gösterilen ÖLÜM ZİLİ, 2009 yapımı ‘Fısıldayan Koridorlar’a da öncülük eder nitelikte. Yaratıcılık ve görsellik açısından kıyaslamak mümkün olmasa da, kurbanların öldürülmesi noktasında TESTERE filminin havası da hissediliyor!
Beethoven’ın ‘Fur Elise’ parçası eşliğinde başlayan sınav maratonu, yıl boyunca başarı için didinen öğrencilerin stresindeki son aşamadır. Özel okulda zengin olmanın avantajını yaşayanlar için daha az çileli olan bu dönem, burs kazanmak amacındaki yoksul öğrencilere ağır bir yük getirmektedir. İki taraf arasında gizli bir çekişme yaşanırken öğretmenlerin tavırları da ortamı etkiler. Sınavların bitmesiyle evlerine gitmeye hazırlanan çocuklardan 20 kadarı, ummadıkları bir kursla tatil heveslerini ertelemek zorunda kalır. Gosa-kolej sınavı öncesi, her şeyin İngilizce olduğu bu yoğunlaştırılmış programa katılmaya hak kazanan 20 başarılı öğrenci, bunun aslında kendileri için ‘ölüm oyunu’na dönüşeceğinden habersizdir! Arkadaşlarının bir bir ilginç yöntemlerle öldürülüşüne tanık olan öğrenciler, zamanla yarışıp soruları doğru cevaplamaya çalışırken, sorumlunun okulda ölen arkadaşlarının ruhu olduğunu düşünmeye başlarlar…
Farklı konusu ve sürpriz sonuyla başarılı görünen ÖLÜM ZİLİ, ışık ve görüntü açısından pek de tatmin edici değil! Diğer Güney Kore korku filmlerine göre vasatın üstünde seyreden yapımda, gerilimin yanı sıra sosyal mesaj da verilmekte. İntikamın korkuya dönüştüğü filmde, özel okulların bağış yapan zengin aile çocuklarına tanıdığı ayrıcalıklar gösterilirken okul yönetimleri ve öğretmenlerin yaptığı haksızlıklar da vurgulanmış. Burs uğruna gece gündüz çalışan öğrencilere karşı, zengin çocuklarını birinci yapmak isteyen idarenin soruları onlara önceden vermesi de ele alınmış! Öğrencilerin sadece notlarına göre değerlendirildiği eğitim sistemini ve öğretmenlerin okul idaresince, istemedikleri şeyleri yapmaya zorlanmasını eleştiren ÖLÜM ZİLİ, aslında öğretmen mağduriyetini de anlatmakta.
Gerçek hayatta rahatlıkla karşılaşılabilecek bu haksızlıkları, korkutmayan korku tadında izleyiciye yansıtan filmde, bazı sahneler anlamsız gelirken, bazı sahneler de akıllarda soru işareti bırakıyor! Örneğin, öğrencinin hayaleti neden o kadar zaman sonra ortaya çıkıyor? Ya da akıl hastanesine konup kaçan çocuğu neden kimse aramıyor? Ayrıca oyuncular aşırı donuk ifadeleriyle, korku duygusunu bir türlü yansıtamıyor. Bu eleştirileri çoğaltmak mümkün. Ancak tüm bunlara rağmen Duka Film dağıtımıyla izleyiciyle buluşan ÖLÜM ZİLİ, akıcılığıyla sıkılmadan izlenecek bir seçenek. Bir de gösterildiği sinemanın azizliğine uğrayıp, karanlık atmosfere mahkûm olunmasa daha iyi olacak!
Anibal Güleroğlu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder