22 Ekim 2010 Cuma

‘Güneydoğu’dan Öyküler’ yozlaşmaya yenildi!


Show TV’nin beklenen yapımı ‘Güneydoğu’dan Öyküler: Önce Vatan’, nihayet izleyiciyle buluştu! Kanla kazanılan, gözyaşı ve terle korunan vatan toprağını gidip görenlerin yaşamlarını anlatan dizi, baştaki konuşmadan itibaren hemen her ailenin kendinden bir parça bulacağı, yürekleri titreten bir yapım.
Yeni yayın döneminde kaliteli yapımlarla izleyici karşısına çıkmaya başlayan Show TV’nin gerçek yaşam öykülerinden hazırlanan yeni dizisinin ilk bölümünün konusu, hemşire Aylin’le acemiliğini bitirip kalan askerliğini Askeri Hastane’de doktor olarak tamamlayacak olan Oğuz’un kurada çektikleri Şırnak’a gidişleri ve oradaki ortamdı. Onur Tan’ın yönetmenliğini üstlendiği ‘Güneydoğu’dan Öyküler: Önce Vatan’, rollerine adapte olmuş oyuncuların karakterlerini başarıyla canlandırmaları sayesinde çok gerçekçi ve samimi bir anlatıma sahip olmuş!
Yıllardır dinmek bilmeyen bir yaraya parmak basıp duyguları kabartan dizide, ülkenin doğusuyla batısı, birbirini anlamaya çalışan kör ve sağır kardeşlere benzetilmekte! Birbirlerinin söylediğini duymayan, yaptığını görmeyen bu kardeşlerin anlaşmalarının ancak karşılıklı temasla sağlanacağı mesajını veren ‘Güneydoğudan Öyküler: Önce Vatan’, kandırılarak teröre yöneltilen beyinlerin, düşman olarak hedef gösterilenleri yakından tanıyınca hatalarını anlayacaklarını hatırlatıyor. Yanlış öğretilerle kışkırtılıp eyleme girişmenin, sonuçta yine kendi insanına zarar verecek bir yaklaşım olduğunu da sade bir dille ortaya koyuyor…
Reklamla bölünmeden, film tadında verilen ‘Güneydoğu’dan Öyküler: Önce Vatan’, tüm bu olumlu yapısına rağmen ne yazık ki beklenen izlenme oranına kavuşamıyor! ‘Yaprak Dökümü’ ve M. United-Bursaspor maçıyla aynı gün yayınlanan dizinin, bitimin ardından verilen tekrarıyla da gerilerde kalması, izleyici yapısı hakkında bir ipucu aslında. Yozlaşmış konuların ‘öncelikli tercih’ haline geldiğinin açık göstergesi olan bu duruma bakınca, bazı sorunların neden çözülemediğini anlamak daha kolaylaşıyor!
Anibal Güleroğlu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder