29 Ekim 2010 Cuma

Malatya’dan kayısı tadında bir festival!



Bu yıl birincisi gerçekleştirilecek olan ‘Malatya Uluslararası Film Festivali’nin basın tanıtımı, Malatya Valisi Doç. Dr. Ulvi Saran’ın katılımıyla Point Hotel’de yapıldı. Batının doğusu, doğunun batısı olarak nitelendirilen ve kavşak noktası olarak görülen Malatya, bundan böyle kayısısının yanı sıra film festivaliyle de adını dünyaya duyuracak! Pek çok devlet adamı ve sinemacı yetiştiren Malatya, Valilik desteğiyle hayata geçirilen festivalinde, ‘Kayısı Araştırma ve Geliştirme Vakfı’nın da katkılarıyla çoğu henüz gösterime girmemiş seçme filmleri sinemaseverlerle buluşturacak.
Filmlerin en ucuz biletle seyredileceği festivalde 100’ü aşkın yapım, 300’ü aşkın konuk Malatya’ya gelecek. ‘Altın Portakal’ı aşıp sinemada adını kazıtma hedefindeki ‘komedi’ ağırlıklı festivalin açılış filmi, ‘Badem Şekeri’ni tanıtan Festival Danışma Kurulu üyesi İzzet Günay, Türkan Şoray’la Fatma Girik’i buluşturan bu filmin özelliğinin karakterlerin gerçek adlarıyla oynamaları olduğunu söyledi. Konuları, mizahın türleri olan 10 filmin yarışacağı uluslararası uzun metraj dalındaki yapımların 2010 yılına ait olmasına özen gösterildiğinin vurgulandığı konuşmalarda alışılmışın aksine, Türkiye’nin ‘Çakallarla Dans’ adlı tek bir filmle yarışacağı belirtildi.
Benzerlerinden farkı daha başlamadan hissedilen ‘Malatya Uluslararası Film Festivali’, ‘Mişmiş’ bölümüyle çocuklara seslenip, yan etkinlik ve para ödülleriyle göz doldurmakta. Dünya sinemasının son örnekleri ve dopdolu bir programla festival kavramının ufkunu genişletecek olan Malatya’ya Woody Allen’ın da katılımı beklenmekte. ‘Uzun Boylu Esmer Adam’ın Türkiye galasıysa ‘Kristal Kayısı’ sembollü Malatya Festivali’nde yapılacak! Yepyeni bir formatla sinemaseverleri buluşturacak olan festivalde, Asya film kültürünü geliştiren NETPAC da ödül verecek. Kemal Sunal’ın filmlerini sinema arşivine kazandırma hedefine ve etkinliklerine bakınca, Malatya’nın sinemaya yeni bir soluk getireceğini rahatlıkla söyleyebiliriz.
Anibal Güleroğlu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder